Pasif sigara içmek ne demektir.
Pasif sigara içiciliği, bir sigaranın yanan ucundan çıkan duman ile sigara içenlerin soluduğu dumanın birleşimidir. İkinci el duman 7000’den fazla kimyasal içerir. Yüzlercesi zehirlidir ve yaklaşık 70 tanesi kansere neden olabilir. 1964 tarihli Genel Cerrah Raporundan bu yana, sigara içmeyen 2,5 milyon yetişkin, pasif içici duman soludukları için öldü.
Pasif içicilik nedir pasif içiciliğin zararları nelerdir, Pasif sigara dumanına maruz kalmanın risksiz bir seviyesi yoktur. Pasif içicilik sigarayı ilk elden içmek kadar tehlikelidir.
Pasif içicilik, bebeklerde ve çocuklarda daha sık ve şiddetli astım atakları, solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa neden olur.
- Hamilelik sırasında sigara içmek yılda 1.000’den fazla bebek ölümüyle sonuçlanır.
- Erişkinlerde pasif içiciliğin neden olduğu sağlık sorunlarından bazıları koroner kalp hastalığı, felç ve akciğer kanseridir.
- Pasif içiciliğe maruz kalmanın kardiyovasküler sistem üzerinde ani olumsuz etkileri vardır ve koroner kalp hastalığına ve felce neden olabilir.
- Pasif içicilik, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl sigara içmeyenler arasında kalp hastalığından yaklaşık 34.000 erken ölüme neden olmaktadır.
- Evde veya işyerinde pasif içiciliğe maruz kalan sigara içmeyenlerde kalp hastalığı gelişme riski %25-30 oranında artar.
- Pasif içicilik felç riskini %20−30 oranında artırır.
- Pasif içiciliğe maruz kalma, her yıl inme nedeniyle 8.000’den fazla ölüme neden olur.
- Pasif içiciliği solumak, kan ve kan damarlarınız üzerinde ani olumsuz etkilere yol açarak kalp krizi geçirme riskini artırabilir.
Pasif Sigara İçciliğin Zararları
Pasif içiciliği solumak kalp, kan ve damar sistemlerinin normal işleyişine kalp krizi geçirme riskini artıracak şekilde müdahale eder.
Pasif içiciliğe kısa süre maruz kalmak bile kan damarlarının kaplamasına zarar verebilir ve kan trombositlerinizin daha yapışkan hale gelmesine neden olabilir. Bu değişiklikler ölümcül bir kalp krizine neden olabilir.
Pasif icici; kalp hastalığı olan kişiler, pasif içiciliği solumaktan kaynaklanan olumsuz etkilere maruz kalma konusunda özellikle yüksek risk altındadır ve kısa süreli maruz kalmalardan kaçınmak için özel önlemler almalıdır.
- Pasif içicilik hiç sigara içmemiş yetişkinlerde akciğer kanserine neden olur.
- Evde veya işte pasif içiciliğe maruz kalan sigara içmeyenler, akciğer kanserine yakalanma riskini %20-30 oranında artırır.
- İkinci el sigara dumanı, her yıl ABD’de sigara içmeyenler arasında 7.300’den fazla akciğer kanseri ölümüne neden oluyor.
- Sigara dumanına maruz kalan sigara içmeyenler, sigara içenlerle aynı kansere neden olan madde ve zehirlerin çoğunu teneffüs etmektedirler
- cini harekete geçiren şekillerde hücrelere zarar verebilir.İkinci el dumana kısa süreli maruz kalma bile, kanser süre
Aktif sigara içiciliğinde olduğu gibi, pasif içiciliğe maruz kalma süresi ne kadar uzun ve seviyesi ne kadar yüksekse, akciğer kanseri gelişme riski de o kadar fazladır.
Ani Bebek Ölümü Sendromu (SIDS), bir bebeğin yaşamının ilk yılında ani, açıklanamayan, beklenmedik ölümüdür. ABÖS sağlıklı bebeklerde önde gelen ölüm nedenidir.6 Pasif içicilik ABÖS riskini artırır.
Hamilelikte pasif sigara içiciliği
Kadınların hamilelik sırasında sigara içmesi ABÖS riskini artırır. Doğumdan sonra pasif içiciliğe maruz kalan bebekler de ABÖS için daha büyük risk altındadır.
Hamilelikte pasif içicilik, Pasif içicilikteki kimyasalların beyni, bebeklerin nefes alma düzenine müdahale edecek şekilde etkilediği görülüyor.
SIDS’den ölen bebeklerin akciğerlerinde daha yüksek konsantrasyonlarda nikotin ve diğer nedenlerden ölen bebeklerden daha yüksek kotinin seviyeleri (ikinci el dumana maruz kalmanın biyolojik bir belirteci) vardır.
Ebeveynler, aşağıdaki üç önlemi alarak bebeklerini ABÖS’ten korumaya yardımcı olabilir:8
Pasif Sigara dumanına maruz kalmak
- Hamilelik sırasında sigara içmeyin
- Evinizde veya bebeğinizin çevresinde sigara içmeyin veya sigara içilmesine izin vermeyin.
- Pasif içicilik çocuklarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Araştırmalar, ebeveynleri sigara içen daha büyük çocukların daha sık hastalandığını gösteriyor. Akciğerleri pasif içici olmayan çocuklara göre daha az büyür ve daha fazla bronşit ve zatürree olurlar.
Hırıltı ve öksürük, pasif içiciliği soluyan çocuklarda daha yaygındır.
Pasif içicilik bir çocukta astım krizini tetikleyebilir. Pasif içiciliğe maruz kalan astımlı çocuklar daha şiddetli ve sık astım atakları geçirirler. Şiddetli bir astım krizi bir çocuğun hayatını tehlikeye atabilir.
Ebeveynleri çevrelerinde sigara içen çocuklar daha fazla kulak enfeksiyonu geçirir. Ayrıca kulaklarında daha sık sıvı bulunur ve drenaj için kulak tüplerini takmak için daha fazla operasyonları vardır.
Ebeveynler, aşağıdaki önlemleri alarak çocuklarını pasif sigara dumanından korumaya yardımcı olabilir:
Kimsenin evinizin içinde veya yakınında sigara içmesine izin vermeyin.
Cam kapalı olsa bile kimsenin arabanızda sigara içmesine izin vermeyin.
Çocuklarınızın gündüz bakım merkezlerinin ve okullarının tütün içermediğinden emin olun.
Eyaletiniz hala halka açık alanlarda sigara içilmesine izin veriyorsa, sigara içilmesine izin vermeyen restoranları ve diğer yerleri arayın. “Sigara içilmeyen bölümler” sizi ve ailenizi pasif içicilikten korumaz