Esmer şeker ve beyaz şeker, temel olarak aynı madde olan sakarozdan yapılır. Doğal ve sağlıklı olduğu düşünülür. Ancak esmer şeker beyaz şeker farkı diyetisyen gözüyle nasıldır makalemizde inceledik. Ancak esmer şeker, beyaz şekerden farklı olarak üretim sürecinden sonra kalan melasın bir kısmını içerir. Bu da esmer şekere kahverengi rengini ve farklı bir aroma verir. Esmer veya beyaz şeker olsun tatlı bağımlılığınız varsa acilen çözümlemeniz gerekmektedir.
Şekeri Bırak: Ücretsiz WhatsApp Danışma Hattı »Esmer şeker ve beyaz şeker arasındaki temel farklar
Esmer ve beyaz şeker arasında temel olarak renk farkı göze çarpsa da çok fazla bir farklılıkları yoktur.
- Renk: Esmer şeker, beyaz şekerden daha koyu kahverengi bir tona sahiptir. Bu renk tonu, esmer şekerde bulunan melas miktarına bağlıdır. Melas, şeker kamışı veya şeker pancarının işlenmesinden sonra kalan bir yan üründür.
- Aroma: Esmer şeker, beyaz şekerden daha zengin bir aromaya sahiptir.
- Besin değeri: Esmer şeker, beyaz şekerden daha fazla mineral içerir. Örneğin, esmer şeker, beyaz şekerden daha fazla kalsiyum, potasyum ve demir içerir.
- Sağlık etkileri: Esmer şekerin doğal olduğu düşüncesi nedeniyle beyaz şekerden daha sağlıklı olduğu düşünülse de tam olarak kanıtlanmış değildir. Esmer şeker, beyaz şekerden daha fazla mineral içerir ancak bu miktarlar çok küçüktür ve önemli bir besin değeri sağlamaz.
Esmer şeker beyaz şekerden sağlıklı mı?
Esmer şekerin beyaz şekerden daha sağlıklı olduğu yönünde bazı iddialar olsa da, bu iddiaları destekleyen bilimsel kanıtlar sınırlıdır. Sadece esmer şekerde daha fazla mineral bulunur. Besin değeri veya sağlığa faydası gibi bir konu söz konusu değildir. Tadım söz konusu olduğunda farklı aroması nedeniyle tercih edilebilir. Sağlıklı olduğu düşünülerek fazla tüketildiğinde ise beyaz şekerle neredeyse aynı etkiye sahiptir. Bu nedenle sağlıklı olduğunu düşünerek bol şekilde tüketmek tavsiye edilmez. Diyetisyenden veya doktorunuzdan tavsiye alınız.
Esmer şeker ve beyaz şeker, her ikisi de ilave rafine şeker olarak kabul edilir ve aşırı tüketimi zararlı olabilir. Rafine şeker tüketiminin, obezite, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği gösterilmiştir. Şekerin zararları isimli makalemizde detaylı olarak yer verilmiştir.
Bu nedenle, esmer şeker de beyaz şeker de aşırı tüketilmeden tüketilmelidir.
İlave şeker (Beyaz veya Esmer) tüketiminin riskleri
Doğal şeker meyvelerde, sebzelerde ve kuru meyvelerde bulunan şeker türüdür. Aşırı miktarda tüketilmediği taktirde faydalıdır. Meyvelerle hem doğal şeker hem de mineral alımı sağlanır. Ancak konsantre meyve suları gibi ürünler de zararlıdır. İlave şeker, doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunan şekerden farklıdır. İlave şeker, işlenmiş gıdalarda ve içeceklerde bulunur. Beyaz şeker ve esmer şeker ile üretilen ürünlerde bulunur. Rafine şeker de denilmektedir.
İlave şeker tüketiminin, obezite, kalp hastalığı, diyabet ve bazı kanser türleri gibi sağlık sorunlarına yol açabileceği gösterilmiştir.
Esmer şeker de beyaz şeker de ilave şeker olarak kabul edilir ve aşırı tüketimi zararlı olabilir.
İlave şeker tüketimini durdurun
Esmer şeker ve beyaz şeker, temel olarak aynı madde olan sakarozdan yapılır ve üretim süreçleri neredeyse aynıdır. Ancak esmer şeker, beyaz şekerden farklı olarak üretim sürecinden sonra kalan melasın bir kısmını içerir. Bu da esmer şekere kahverengi rengini ve farklı bir aroma verir.
Esmer şekerin beyaz şekerden daha sağlıklı olduğu yönünde bazı iddialar olsa da zararlıdır ve şekeri bırakmanızı öneriyoruz.
Obezite problemi olanlar, diyabeti olanlar, kalp hastalıkları olanlar, hamile kadınlar ve kanser hastalığı olanlar acilen şekeri bırakmalıdır. Bu konuda zorlanıyorsanız BePositive’den destek alabilirsiniz. Tek seansta sadece 20 dakikada şeker bağımlılığından Abrahamson metodu ile kurtulabilirsiniz.
Abrahamson metodu hakkında daha fazla bilgiyi uzmanlarımızdan dinlemek için lütfen bilgilerinizi aşağıdaki formdan iletiniz. Yazımızda esmer şeker beyaz şeker farkı diyetisyen gözüyle ele alınmıştır.
Abrahamson Metodu: Ücretsiz WP Danışma Hattı »Photo by pexels