Sigara ile Kaybolan Yıllarını Hesapla: 1 Sigara -11dk

Sigara ile Kaybolan Yıllarını Hesapla!

Sigara içmek zararlı mı? Artık bu sorulan bir soru değil. Cevabı belli, evet. Hatta bu konuda o kadar çok araştırma var ki sayısız diyebiliriz. Bir araştırmanın verisine dayanarak Sigara ile Kaybolan Yıllarını Hesaplama Aracını geliştirdik.

Bir sigara hayattan 11 dakika çalıyor

Tek bir veri aslında bize bir çok şeyi anlatıyor. 11 dakika ilk aşamada kulağımıza çok önemsiz gelse de, kaç yıldır kaç adet sigara içtiğinizi düşündünüz mü? Bunu hesaplamak bile zor değil mi? Peki hayatınızın kaç yılını sigara yüzünden kaybettiniz, hesaplayabilir misiniz?

Sigara ile Hayatınızdan Çalınan Zamanı Hesaplama Aracı

Hesaplama Aracı Nasıl Kullanılır?

Sigara paketinde 20 dal sigara bulunur. Günlük 1 paket sigara içiyorsanız adet olarak 20 yazın, ancak örneğin 4 günde 1 paket sigara içiyorsanız günlük olarak tüketiminize 5 adet yazınız. Kaç yıldır içtiğinizi de yazdığınızda sağ tarafta otomatik olarak kaybolan tüm zamanınız sıralanacaktır.

Örneğin 7 yıldır günde 1 paket sigara içiyorsanız, hayatınızdan yaklaşık 1 yıl silinmiş demektir.

Kaybolan yıllarınızı görünce moraliniz bozulmasın, zararın neresinden dönersen kardır! Bugün sigarayı bırakma günün olsun!

Sigara paketinde neden 20 tane var? Sigara paketlerinde genellikle 20 adet sigara bulunur çünkü bu, tüketicilere belirli bir süre boyunca düzenli bir tüketim sağlamak ve cepte kolay taşınabilecek paket boyutu için belirlenmiş bir standarttır. Türkiyede’ki sigara paketlerinde genellikle 20 adet sigara olur. Bu nedenle içtiğiniz paket başına 20 sigaradan hesaplama yapabilirsini.z

Hemen Şimdi Yeni Bir Başlangıç Yapın

Hayatınıza uzun bir soluk getirin! Sigara içenlerin çoğu, sigaranın zararlarının farkında olmalarına rağmen içmeye devam eder. Yukarıdaki hesaplama aracı farkındalığı arttırmak amacıyla yapılmıştır.

Bağımlılık, nikotin adı verilen ve insanları sigara içmeye zorlayan son derece güçlü bir bağımlılık yapan madde nedeniyledir. Nikotin, eroin, kokain ve alkol gibi maddelerden daha güçlü bir bağımlılık yapma özelliğine sahiptir. Ancak hepsini bırakabilirsiniz. Tüm kimyasal bağımlılık türleri Abrahamson metodu ile son bulabilir.

Her Sigara Hayatınızdan Çalar

Nikotin, beyne ulaştığında, zevk alma, rahatlama, sakinleşme ve konsantrasyon artışına neden olarak güçlü bir psikolojik uyarıcıdır. Ancak zamanla bu etkilerin devam edebilmesi için vücut daha fazla nikotine ihtiyaç duyar ve içilen sigara miktarı artar. Yapılan araştırmalara göre her bir sigara hayatınızdan 11 dakika çalmaktadır, sigara içenlerde kanser riski ise 15-20 kat daha fazladır. Sigara, sadece kansere değil, aynı zamanda KOAH gibi hastalıklara da neden olabilir.

Sigarayı Şimdi Bırakın

Sigarayı bırakmak istiyorsanız, doğal ve ilaçsız yöntem olan Abrahamson Metodu, nikotin replasman ürünleri (bağımlılığı sonlandırmaz), yürüyüş yapmak, ilaç kullanmak ve iradenize hakim olmak gibi alternatifler deneyebilirsiniz. Sigarayı bırakma konusundaki zorluklar, sigaranın güçlü bağımlılık yapıcı özelliğinden kaynaklanır, bu nedenle bırakan kişi kendini suçlamadan mücadele etmelidir.

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşanabilecek sıkıntılar, sinirlilik, huzursuzluk, dikkat dağınıklığı gibi durumları içerir ve bu durumlarla başa çıkmak için çeşitli yöntemler uygulanabilir. Elektronik sigaraların da sağlığa zararlı olduğunu unutmamak önemlidir. Kesinlikle tüketilmemelidir. Bu konudaki araştırmalar şu anda yetersiz olsa da güvenli olarak sınıflandırılamaz. Nikotin tüketimini azaltmaz, aksine arttırabilir.

Sigarayı bırakmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri, nabzın, kan basıncının ve vücut ısısının normale dönmesi gibi hızlı sonuçlarla başlar. Kandaki karbonmonoksit gazı azalır ve zaman içinde birçok olumlu değişiklik görülür. Ayrıca sigarayı bırakmak, çevrenizdeki insanların sağlığını da olumlu yönde etkiler. Pasif maruziyet nedeniyle çocuklarda görülen bazı rahatsızlıklar azalır ve kişi çevresine iyi bir örnek olur. Uzun vadede maddi olarak da kazanç sağlar, bu da sigaraya harcanan parayla daha faydalı şeyler almak veya birikim yapmak anlamına gelir.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1117323/ 

Görsel: Pexels

Call Now Button