Karbonhidrat Diyetleri Nelerdir? 8 Diyet Türü

Karbondidrat Diyetleri Nelerdir? 8 Diyet Türü

Karbonhidrat diyetleri, hızlı kilo vermek amacıyla karbonhidrat içeren tüm besinlerin kısıtlanarak protein, sağlıklı sebze ve yağ bakımından zengin bir beslenme düzeni oluşturan diyetlerdir. Karbonhidrat diyetinde şekerli yiyecekler, ekmek, patates, pirinç, makarna gibi nişastalı ve glutenli gıdalardan uzak durulması önerilmektedir. Günümüzde karbonhidrat diyetleri oldukça farklı şekillerde gruplanmıştır. Hızlı kilo vermenin yollarını arıyorsanız, bu diyetlerden biri sizin için uygun olabilir.

Diyetsiz Kilo Vermek için Tıkla »

Karbonhidrat diyetleri konusunu kısaca incelemek gerekirse 8 adet diyet türü bulunmaktadır:

Düşük karbonhidrat diyeti

‘’Low Carb’’ diyeti olarak da bilinen düşük karbonhidrat diyetinde, günlük beslenmenin temelini protein ve yağ içeren besinler oluşturur ve şeker, nişasta gibi karbonhidrat içeren besinlerden uzak durulur. Ketojenik diyetteki protein kısıtlaması bu diyette geçerli değildir. Düşük karbonhidrat diyetindeki ana amaç hormonlar ve kan şekeri üzerindeki etkisini görerek yağ yakımını hızlandırmaktır.

Ketojenik diyet nedir? Amacı ve Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet

Adını, yağ metabolizmasının son ürünleri olan keton cisimciklerinden alan ketojenik diyet, günlük alınan enerjinin en az %60’ı yağ kaynaklarından gelecek şekilde planlanan, karbonhidrat alımını çok aza indirerek vücudu ketozis isimli metabolik duruma sokmayı amaçlayan bir diyet şeklidir.

Paleo diyet

Taş devri diyeti olarak da bilinen Paleo diyeti; az ya da hiç işlem görmemiş besinleri yemeye odaklı bir beslenme planıdır. Bir mağara adamı gibi yemek yemenin zayıflamada etkili olduğunu savunan bu beslenme şeklinde çiğ besinlerden, yüksek protein ve yüksek lif içeriği ile kalori kısıtlaması olmadan kilo verme vaat edilmektedir.

Atkins diyeti

Atkins diyeti, karbonhidrat kısıtlaması yoluyla daha fazla protein ve yağ tüketmeyi içeren bir başka diyet programıdır. Kalori hesabına ihtiyaç duyulmaz ancak karbonhidrat takibi yapmak önemlidir. Atkins diyeti özellikle rafine şeker ve türevi karbonhidratları sınırlayarak kan şekeri dengesizlikleri, kilo artışı gibi durumlardan kaçınmayı hedefler.

Zone diyeti

Açlık hissetmeden, yalnızca yenilen besinleri dengeleyerek yağ yakmaya devam edebileceğinizi savunan bu diyette, ani ya da dramatik bir kilo kaybı vaat edilmez. Ancak diyet kaybedilecek olan kilonun tamamen yağdan olacağı garanti edilir.

Zone diyetinin amacı, her öğünde doğru oranlarda yiyecekler yiyerek insülin seviyeleri ve iltihaplanmayı teşvik eden hormonların seviyelerinin çok düşük ya da çok yüksek kalmamasını sağlamaktır.

South beach diyeti

South beach diyeti, iki aşamaya ayrılmış bir diyettir. Birinci aşama kilo verme, ikinci aşama ise bakım aşamasıdır ve yaşam boyu sağlıklı beslenme hedefi bulunur. İlk aşamada günlük net karbonhidrat alımını 50 gram ile sınırlandırarak karbonhidratsız beslenme hedeflenir.

Glycemic index diyeti

Glisemik indeks (GI) diyeti ile besinlere 1’den 100’e kadar değer verilir. Bu diyetin uygulanmasında 3 önemli adım vardır.

  1. Akılcı karbonhidrat seçimi yapmak,
  2. Gıdaların yaklaşık olarak GI değerlerini öğrenmek,
  3. Günlük karbonhidrat miktarını ölçülü almak.

Abrahamson metodu

Abrahamson metodu ile yeme isteğini durduramadığınız şekerli ve basit karbonhidratlı yiyeceklere olan bağımlılık kolayca sonlandırılır. Diyetlerin uygulanabilirliğinin zor olmasının altında yatan en büyük neden bu sağlıksız ve kilo aldıran yiyeceklere olan düşkünlüktür. Abrahamson metodu ile tek seansta biyoenerjisel arınma terapisiyle karbonhidrat bağımlılığından kurtulmak  ve sağlıklı kilo vermek mümkündür.

Abrahamson Metodu ile Kilo Ver »

Abrahamson metodu ile birlikte karbonhidratlı gıdalara olan yeme arzunuz sonlandırılarak yerine sağlıklı ve besleyici yiyeceklerle beslenme alışkanlığı kazanırsınız. Detaylı bilgi için Bepositive’e ulaşabilir, uzman danışman desteğiyle hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vererek istediğiniz vücuda kavuşabilirsiniz.

Karbonhidrat Diyetleri Faydalı mı?

Karbonhidrat diyetleri genellikle düşük karbonhidratlı, yüksek proteinli ve yağlı bir diyet planıdır. Bu diyet planları, belirli sağlık durumları için yararlı olabilir, ancak sağlıklı bireyler için genel olarak faydalı olup olmadığına dair kesin bir kanıt yoktur.

Düşük karbonhidratlı diyetler, hızlı kilo kaybı sağlayabilir ve kan şekeri seviyelerini düşürebilir. Bu nedenle, tip 2 diyabet gibi insülin direnci olan hastalıkların tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, polikistik over sendromu gibi hormonal bozukluklarla ilişkili belirtileri azaltabilir.

Ancak, uzun vadede düşük karbonhidratlı diyetlerin sağlık üzerindeki etkileri konusunda birçok tartışma vardır. Bazı araştırmalar, uzun vadeli sağlık sorunlarına neden olabilecek yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol tüketimine yol açabileceğini göstermektedir.

Sağlıklı bir diyet için, kompleks karbonhidratları, sağlıklı yağları ve proteinleri içeren dengeli bir beslenme planı önerilir. Bu tür bir diyet, kalp sağlığı, kilo kontrolü ve genel sağlık için yararlıdır. Kişinin beslenme ihtiyaçlarını ve sağlık durumunu göz önünde bulundurarak, bir beslenme uzmanından profesyonel yardım almak en doğru yaklaşımdır.

Photo by Jenna Hamra: https://www.pexels.com/photo/egg-near-blueberries-1305063/

 

 

 

Kemik iliği faydaları

Call Now Button