Aşırı Yemek Yeme İsteği Nasıl Durdurulabilir?

Aşırı Yemek Yeme İsteği Nasıl Durdurulabilir?

Hayatta kalmak için yemek yemeye ihtiyacımız var. Yani vücudumuz bizi yemeye teşvik edici bir yerleşik mekanizmalara sahip. Bu mükemmel denge, kısıtlı beslenme ortamında yiyecek bulmanın zor olduğu zamanlarda hayati önem taşıyordu. Ancak artık yüksek kalorili, düşük besleyici gıdaların 7/24 ulaşılabilir olduğu bu modern dünyada, hayatta kalma gereksiniminden daha fazla yemek yemek çok kolay. Peki aşırı yemek yeme isteğini nasıl durdurabiliriz?

Aşırı Yemek Yeme İsteği Nasıl Durdurulabilir? Yanlış yiyecekleri yerseniz, vücudunuz ve beyninizle kazanamayacağınız bir kavgaya tutuşursunuz. Aşırı yemek yeme isteğinden kurtularak tokluk hissini yeniden hatırlamak önemlidir. Tok kalması için ihtiyaç duyduğu gıdaları alarak, vücudunuzla birlikte çalışmaya başlayın. Başlamak için bir yere ihtiyacınız varsa Abrahamson metodu ile şeker, gluten, sigara ve alkol gibi bağımlılıklardan tek seansta kurtulabilirsiniz. Bu yöntem ile, beyindeki alışkanlıkların oluşturulduğu reseptörlerin kapatılarak, istenmeyen alışkanlıkların sonlandırılması sağlanır. Her türlü kimyasal bağımlılıklardan kurtulmak için dünyanın pek çok yerinde özel merkezler aracılığıyla uygulanan bu yöntem, yan etkisi olmayan kesin çözüm sunar.

Aşırı Yeme İsteğinden Kurtul: 0 212 706 17 10

İnsanlığın ilk günlerinden bu yana, hayatta kalabilmek için yiyecek bulmak ve yemek yemeye programlanmış bir durumdayız. Bu nedenle, yalnızıca yemek yeme eylemi sizde yemek yemeye devam etme isteği uyandırır. Aşırı yemekten kaçınmaya çalıştığınız bir şey varsa, ilk ipucu sizi şaşırtabilir.

Çok yemek yemeyi durdurma ipuçları

1.İpucu: Oruç tutmak, yemek yemekten daha kolaydır

Açlık, kararsızdır. Gün boyunca hormon ve kan şekeri seviyelerine ve ayrıca çevresel işaretlere bağlı olarak yükselir ve düşer. Örneğin, yolda yürürken bir fırının önünden geçtiğinizde orada pişen taze ekmeğin kokusunu alırsınız ve anında acıktığınızı hissedersiniz. Gel-git doğası nedeniyle, aralıklı oruç uyguluyorsanız, öğünler arasında veya oruç tutma süreniz sırasında açlık sancıları yaşamanız yüksek olasıdır. Ancak bu açlık sinyallerinin yatışacağına da güvenebilirsiniz. Başka bir deyişle, açlığı gidermek için her zaman açlığı beslemeniz gerekmez. Genel olarak sağlığınız iyiyse ve yemek zamanlarında sağlıklı ve kaliteli besinlerden yeterince yiyorsanız, açlığınızı yenmenizde bir sakıncası yoktur. Aslında, oruç tutmanın muhtemelen yemek yemekten daha kolay bir seçenek olduğunu göreceksiniz.

Açlığınızı bastırmak için sadece küçük bir atıştırmalık yiyeceğinizi ve sonunda o küçük atıştırmalıktan beş tane daha yiyeceğinizi kendinize hiç söylediniz mi? Atıştırmalıkların daha fazla atıştırmaya yol açması, yiyecek seçimlerinizle daha da kötüleşebilir.

Bu, zayıf olduğunuz anlamına gelmez. Basitçe, beyninizin ve vücudunuzun yemek için nasıl çalıştığını gösterir.

Diyelim ki iş arkadaşınız sizinle birlikte yemek için bir kek getirdi. Bu tatlı ikram, beyninizin ödül merkezini harekete geçirmek için bağımlılık yapan bileşimlerin mükemmel bir karışımını içerir.

Rafine şeker + tuz + yağ = bağımlılık…

Artık sadece açlık hormonlarıyla savaşmıyorsunuz, aynı zamanda beyninizde ‘’daha fazla ye!’’ diyen zevk hormonlarıyla da savaşıyorsunuz.

2.İpucu: Birazdansa hiç olmaması daha iyidir

Biraz abur cubur yiyerek iştahınızı bastırmaya çalışmak sizi ayağınızda patenle yokuş yukarı çıkmaya zorlamak gibidir. Rafine ziyafet sadece beyninizi ele geçirmekle kalmaz, aynı zamanda karaciğerinizi de ele geçirebilir. Bir oturuşta ne kadar abur cubur yiyebileceğinize hiç şaşırdınız mı?

İşlenmiş yiyecekleri ve fruktozla tatlandırılmış içecekleri tükettiğinizde karaciğerinizde ATP yakalama adı verilen bir süreç vardır. Fruktoz, ucuz ve tatlı olduğu için genellikle paketlenmiş gıdalara eklenir. Lifli bir yapısı içinde doğal olarak fruktoz bulunan bir meyve parçasının aksine fruktoz eklenmiş gıdaların emilimi yavaşlatacak hiçbir etkisi yoktur. Bu nedenle, abur cubur yediğinizde veya şekerli gazoz içtiğinizde karaciğeriniz bir fruktoz seli ile karşı karşıya kalır.

Bu sel ile başa çıkabilmek için çok fazla enerji gerektirir. ATP bu enerjinin kaynağıdır. Bu, vücudunuzun üzerinde çalıştığı enerjidir ve çok fazla enerji vardır. Yani, iyi olmayız. Ne yazık ki iyi değiliz çünkü fruktoz akışı ATP’yi kullanılmadan önce tutuyor. Abur cubur yediğinizde, vücudunuz onu işlemek için gereken enerjinin aynısını, yok etmek için çalışır. Yani, açlığı bastıracağını umarak bir kurabiye ya da şekerli bir içecek içerseniz, olmaz. Yiyeceğiniz bu işlenmiş şekerli atıştırmalık ile yüzlerce kalori alacak olsanız da,, karaciğeriniz beyninize yeterli enerji olmadığı için yemeye devam etmeniz gerektiğini söyleyecektir.

3.İpucu: Aşırı yemeyi önlemek için sodayı, şekerli içecekleri ve fruktoz eklenmiş işlenmiş gıdaları kesin

Bu ögeler size yalnızca midenizi dipsiz bir kuyu gibi hissettirmekle kalmaz, aynı zamanda duyusal spesifik tokluk olarak bilinen bir sonraki aşırı yeme basamağını da davet eder.

Duyusal spesifik tokluk, belirli bir tür yiyeceği yemekten aldığımız azalan doyum ve ardından yeni bir tat veya dokuya geçtiğimizde aldığımız iştah artışı anlamına gelir. Yemek yediğinizde sadece vücudunuzu beslemekle kalmaz, aynı zamanda duyularınızı da beslersiniz. Yiyecekler birçok farklı şekilde olabilir. Tatlı, tuzlu, çıtır, pürüzsüz, görsel olarak çekici ya da aromatik olabilirler. Duyusal spesifik tokluğun tuzağı, vücudunuzun daha fazla yiyeceğe ihtiyacı olmasa bile iştahınızı yenilemeye devam etmesidir.

Büyük bir paket patates cipsi bitirdiyseniz ve hala önünüzdeki koca bir tablet çikolatayı yiyebileceğinizi hissediyorsanız bu fonomeni yaşamışsınız demektir. Vücudunuzun ek kaloriye ihtiyacı yoktu, ancak vaat edilen tat ve doku değişikliği yeme isteğinizi canlı tuttu. Etikete keto dostu, vegan ya da tamamen organik yazmanın sorunu ortadan kaldırmadığını da ekleyelim. Gıda üreticileri, gıdaları lezzetli hale getirmek söz konusu olduğunda beyin reseptörlerimize nasıl hitap edeceklerini çok iyi bilirler.

 

Şekeri Bırak! Sağlıklı Kilo Vermek için Ara!
Şeker ve Gluten Tüketme Arzusunu Sonlandırmak için Abrahamson Metodunu denediniz mi?

4.İpucu: Gözden ırak olan gönülden de ırak olur

Duyusal spesifik tokluğun etkenleri incelendiğinde, araştırma ekibi mevcudiyetin önemli olduğunu buldu. Başka bir deyişle, birden fazla arzu edilen gıdaya erişilebilirse, yemeye devam etme isteği artar. Açıkça belirtildiği üzere, önünüzde bulunmayan yemeyi yiyemezsiniz. Bu nedenle, etiket sizi sağlıklı olduklarına ikna etmeye çalışsa bile atıştırmalık yiyecekleri evinize getirmeyin. Bu yiyecekleri gözden uzak tutmak yalnızca fazla yemekten uzaklaşmanıza izin vermez, aynı zamanda sizi iradeye güvenmekten de kurtarır.

İrade kırılgandır. Düşük kan şekeri, stres ve yorgunluk gibi günlük olaylarla kolayca kaybedilir. Bir gün içinde yaptığımız en stresli ve yorucu şeylerden biri karar vermektir. Bu sürekli yük, karar yorgunluğu adı verilen bir olguya yol açar. İrade gücü, karar yorgunluğuyla boy ölçüşemez. Ulaşıldığında, yemek yeme gibi davranışları kontrol etmek zordur, bu da en iyi seçenek yerine en kolayını ya da uygununu tercih etmenize iter.

5.İpucu: Her gün aynı öğle yemeğini yiyerek karar verme yükünü azaltın

Dünyanın en değerli ve en büyük teknoloji şirketi Apple’ın kurucusu Steve Jobs, her gün siyah bir kazak giymesi ile ünlüdür. Bunun nedeni ise, alması gereken kararların sayısını düşürüp, karar yorgunluğunu azaltmayı tercih etmesidir.

İyi bir öğle yemeği için seçenek ise, bol miktarda sağlıklı yağ içeren bir salatadır. İçeriğini değiştirebileceğiniz ama bütününe bakıldığında ne yiyeceğinizi bildiğiniz bir öğlen, sabah vakitlerinizde bir kazanç elde etmenize yarar. Gün ortasında büyük sağlıklı bir öğün yemek ise, öğleden sonra aşırı yemeyi önlemek için vücudunuzu hazırlar.

Salata yeşillikler ve diğer nişastalı olmayan sebzelerle beraber çok yer kaplar. Onları yediğinizde, midenizi doldururlar ve sindirilmeleri uzun zaman alır. Bu, yemekten sonra açlığın başlamasını geciktirmek demektir. O salatayı et, tavuk, avokado, peynir, kuruyemiş, tohum gibi sağlıklı yağ ve proteinle doldurursanız, sindirimi daha da yavaşlatırsınız.

Besinlerin bu yavaş yakımı, enerjinin kan dolaşımına saatlerce akmasını sağlar. Yani bir salata midenizi doldurarak ve kan şekerinizi dengeleyerek aşırı yemek yeme dürtüsüne büyük bir yumruk çakar. Kan şekeriniz kademeli olarak yükselip düştüğünde, açlık kademeli olarak alçalır ve sizi kontrol altında tutar. Kan şekeri yükselip düştüğünde, açlık sizi kör eder ve sizi yemek yemeye zorlar.

6.İpucu: Kan şekerinizi dengeleyen gıdaları tüketin

Kovulması zor olan o yoğun açlığı ortaya çıkaran, kan şekerindeki düşüşlerdir. Yemek vaktinde nişastalı olmayan sebzeler, sağlıklı yağlar ve proteinle karnınızı doyurarak, kan şekeri düşüşlerini önler ve kontrolü elinizde tutarsınız.

Aşırı Yemek Yeme İsteğini Durdurmak için Ne Yapmalıyım?

Aşırı Yeme Dürtüsünden Kurtul: 0 212 706 17 10

Uzmanlar ile görüşmek istiyorsanız sizler de Be Positive ile iletişime geçebilir ve uzmanlarımızdan bilgi alarak seans sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Be Positive hakkında daha fazla bilgi almak için bizleri Instagram ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz.

Endişe ve kaygıya ne iyi gelir

 

 

Photo by Tim Samuel: https://www.pexels.com/photo/woman-drinking-fresh-lemonade-at-table-with-junk-food-6697265/

Call Now Button