Alkol Bağımlılığı Nedir? Nasıl Başlar? Alkol Bırakma Tedavisi Nasıldır?

Alkol birakma

Farklı sebeplerle de olsa, zaman içinde bağımlılarda benzer yıkıcı etkiler gösteren alkolizm, bir çeşit madde bağımlılığıdır ve vücudun temel fonksiyonlarından bilişsel davranışlara kadar pek çok sistem üzerine etki eder.

Alkol Bağımlılığı Nedir?

Uzun süreli ve düzenli kullanım sonucunda oluşan alkolizm, vücudun alkole toleransının yüklelmesi ve her seferinde daha fazla miktarlara ihtiyaç duyması olarak özetlenebilir. Alkol bağımlılığı, alkolü kötüye kullanımının en şiddetli şeklidir ve içme alışkanlıklarını yönetememekten kaynaklanmaktadır.

Aynı zamanda yaygın olarak alkol kullanım bozukluğu olarak da adlandırılan alkolizm, her bağımlıda aynı seyretmediği için üç farklı kategoriye ayrılır: Hafif şiddetli alkol bağımlılığı, orta şiddetli alkol bağımlılığı ve şiddetli alkol bağımlılığı.Bağımlılığın şiddeti alkol bırakma tedavisinde önemli bir faktördür. Alkolizm eğer tedavi edilmezse, her türlü alkol kullanımı kontrolden çıkabilir.

Alkolizmle mücadele eden kişiler genellikle alkol olmadan normal bir şekilde çalışamayacaklarını hissederler. Bu, çok çeşitli sorunlara yol açabilir ve profesyonel hedefleri, kişisel meseleleri, ilişkileri ve genel sağlığı etkileyebilir. Zamanla, sürekli alkol kullanımının ciddi yan etkileri kötüleşebilir ve zarar verici komplikasyonlara neden olabilir.Yaygın olarak karşılaşılan bu problemi alkol bağımlılığı tedavisi ile çözülebilir.

Alkol Bağımlılığı Nasıl Başlar?

Alkol bağımlılığı, bütün madde bağımlılıklarında olduğu gibi, alkol kullanılmayan dönemlerde hem psikolojik hem de fizyolojik rahatsızlıkların ortaya çıkması ile başlar. Özel günlerde, kutlamalarda, davet ve yemeklerde alınan alkol, zaman içinde daha da sıklaşmaya ve günlük hayatın bir parçası olmaya başlar. Alkolizm, alkol alınma sıklığı ve miktarı ile birlikte ilerleyen ve başlangıçta oldukça sinsi seyreden bir bağımlılık türüdür. Alkol bırakma merkezlerindeki çoğu bağımlı, alkolik olduklarını bağımlılığın ilerlemiş safhalarında fark ettiklerini ifade etmektedir.

Alkolizmin ilk evrelerinde alınan alkol miktarı azdır ve kişi bu kadar az miktarların kendisine bir zararı olacağını düşünmez. Ancak ilerleyen dönemlerde vücudun alkol miktarına karşı toleransı yükselir ve az miktardaki alkol artık o kişiyi tatmin etmemeye başlar. Vücut daha fazla alkole ihtiyaç duydukça, daha fazla miktarda alkol alınlası alkol bağımlılığın ilk adımı olarak yorumlanabilir.

Alkol bağımlılığında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise farkındalıktır. Zamanla artan alkol kullanımı ilk anda kişiye zarar vermediği için oldukça normal hatta masum görünebilir ancak ilk başta belirttiğimiz vücut toleransı her geçen gün yükselmeye devam eder. Alkol; keder, stres, üzüntü ve benzeri durumları daha kolay atlatmak için tercihen kullanılan bir maddeden, o maddeyi kullanmadan bu gibi durumları atlatamaz hale gelindiğinde artık bağımlılık seviyesindedir.

Bedensel fonksiyonların zayıflamasından, günlük hayat rutinin bozulmasına, zihinsel bulanıklıktan fiziksel aktivitelerde kısıtlanmaya varan son derece etkili ve tehlikeli etkileri olan alkol bağımlılığın, daha az zararlı gibi görünen ancak ikili ilişkilere yansıyan, kişinin karakterini değiştiren önemli yan etkileri de vardır.

Alkolizmin Yaygın Belirtileri Nelerdir?

Alkol bağımlılığını yalnızca en şiddetli seviyesi ile tanımlamak hem bağımlılığın gelişmesinde hem de tedavinin gecikmesinde etkili olmaktadır. Alkol bağımlılığını, alkol almadan duramamak, kendini kaybetmek, hayatını mahvetmek gibi en uç örnekler ile tanımlamak tanı ve tadevinin önündeki en büyük engellerden biridir. Alkolizmin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Alkol tüketimini kontrol edememek
  • Alkol kullanılmadığı zaman ona özlem duymak
  • Alkol kullanımını kişisel sorumlulukların üzerine koymak
  • Daha fazla içki içmeye devam etme ihtiyacı hissetmek
  • Alkole önemli miktarda para ve zaman harcamak
  • İçtikten sonra farklı davranmak.
  • Alkol alınmadığı dönemde daha neşesiz, kaygılı, stresli olmak.
  • Alkol kullanılmadığında sinirli ya da öfkeli olmak.

Alkol Kullanma Nedenleri Nelerdir, Alkol Neden Tercih Edilir?

Alkolizm, her bağımlıda aynı seyretmediği gibi, bağımlılığa neden olan faktörlerde kişiden kişiye göre değişmektedir. Bunun doğal bir sonucu olarak birçok faktör alkol kötüye kullanımı riskini artırabilir. İnsanlar bir nedenden dolayı alkole yönelebilir ve yavaş yavaş içmeye bağımlı hale gelebilirler. Örneğin, zor zamanlarda içki içmek – ailede bir ölüm veya iş kaybı – potansiyel olarak uzun süreli alkol kötüye kullanımını tetikleyebilir. Aynı şekilde sosyal içici olarak alkol kullanımına başlayan biri,sürekli alkol kullanılan çevrelerde fazla vakit geçirdikçe farkında olmadan bağımlı hale gelebilir.İnsanların içmeye başlamasının çeşitli nedenleri olsa da en yaygın olanları şunlardır.

Stresi Azaltmak

Alkol birakma22 scaled

Modern hayatın artık neredeyse normal kabul edilen bir etkisi olan stres hayatın farklı alanlarında tezahür edebilir. Günlük yaşam streslerini azaltmak için alkole güvenmek, alkolizm geliştirme olasılığını etkileyebilir. Alkol bir depresan ve yatıştırıcı olduğundan, içmek zevk duygusu üretir. Bununla birlikte, sık içki içmek tolerans geliştirir ve aynı etkileri elde etmek için daha fazla alkol tüketmenizi gerektirir.

Daha İyi Hissetmek

iş yaşamındaki zorluklar, maddi problemler, aile hayatındaki sorunlar, okul başarısızlıkları, ikili ilişkilerdeki kavgalar ve bunlara benzer pek çok neden insanların kendilerini kötü hissetmesine neden olmaktadır. Bu sorunlarla karşı karşıya kaldığında alkol tüketmek bazı insanlara iyi gelir ve bu gibi içinde olmak istemedikleri gerçeklikten kaçabilmeleri için ufak bir kapılar açar. Zihninizin kaçmaya çalıştığı temel sorunlardan bir rahatlama hissi sunar, kişi kendini baş etmekte zorlandığı sorunlara bir mola vermiş ve hatta dinlenmiş hissedebilir. Bununla birlikte, gün veya haftanın üstesinden gelmek için sürekli alkol kullanımı ciddi bir içme sorununa dönüşebilir.

Kayıpla Başa Çıkmak

Ayrılık ve ölüm her ne kadar hayatın doğal parçaları olarak kabul edilse de, bu kayıpların üstesinden gelmek herkes için kolay olmayabilir. Özellikle beklenmeyen, ani ölümler sonrasında kişide oluşan yoğun kayıp duygusu ile baş etmek hemen herkes için zordur. Aile üylerinin ya da sevilen arkadaşların kaybından sonra gelişen alkol bağımlılığı sık görülen bir neden olmakla birlikte, kötü durumdaki kişinin alkolik olduğunu anlaması da uzun sürer. Yas sürecini atlatmak için alkol desteğine başvuran kişiler genellikle kısa zamanda fazla miktarda alkol almaya başlayarak kabul etmek istemedikleri gerçeklikten kaçmanın en hızlı yolunu ararlar. Bu gibi durumlarda alkol bağımlılığı oldukça hızlı ilerler ve alkol bırakma düşüncesinin kişide oluşması uzun sürer.

Utanç Duygusunu Yenmek

Utanç, birçok kişi için başa çıkmakta en çok zorlandıkları, endişe verici duygulardan biridir ve aynı zamanda en travmatik olanlanıdır. Alkol, utancı sahte duygularla geçici olarak maskeleyebilir. Alkolün verdiği özgüven geçici bir süre için de olsa kişinin kendini daha dışa dönük, daha rahat, daha konuşkan ya da daha cesur hissetmesine neden olabilir. Alkol alınan süredeki bu sahte özgüven her ne kadar utanç duygusunu kıran bir çözüm olarak gözükse de sonraki süreç başka problemleri de beraberinde getirir. Utanç duygusunu yenmek için alkole başvuran kişiler daha sonra daha fazla utanç duymalarına neden olabilecek pervasız davranışlarda bulunabilirler. Bu kendinden ve yaptıklarından utanma hali, alkol tüketiminin artmasına neden olur ve sonuçta meydana gelen sarmal kişiyi alkol bağımlılığına sürükler.

Travmatik Durumlarla Başa Çıkmak

Tıp uzmanları, özellikle alkol bırakma tedavileri sırasında hemen her hasta öyküsünde bir tür travma bulunduğunu dile getirmişlerdir. Elbette ki travma oldukça geniş ve kapsayıcı bir kelimedir ancak travmaların ortak noktası başa çıkılamayan acıları barındırmasıdır. Bu acıların etkisini azaltmak, zihinsel olarak rahatlamak, geçici de olsa travmalarla başa çıkmak, bu sebeple alkol bağımlılığı gelişen kişilerin ortak özelliğidir. Çözülmemiş travmaların tedavi edilmediği durumlarda alkol bağımlılığı sık görülen bir problemdir. Bu gibi vakalarda alkol bağımlılığı tedavisi, travma tedavisi ile birlikte ilerlemektedir.

Kaygıyı Yenmek

Kaygı dış faktörlerle artabileceği gibi bazı insanlar, kendi yapıları gereği diğer insanlardan daha kaygılıdır. En ufacık şeyden endişe duyabilir, kendilerini rahatsız hissedebilir ve nedeni belirsiz bir baskı altında kalabilirler. İçki içmek kişinin çekingenliğini azaltır ve sosyal ortamlarda daha rahat olmasını sağlar. Ancak zamanla bu rahat olma hali kişiye çekici geldikçe kendini alkol içerken güvende hissedebilir. Bu geçici ve sahte güvenlik duygusu bağımlılık yapan davranışlara yol açabilir.

Bağlanma Problemi ile Başa Çıkmak

Bağlanma problemi, günümüzde pek çok kişinin yaşadığı ortak problemlerden biridir.

Birçok insan, başkalarına yeterince bağlı hissetmedikleri için içer. Alkol, kişilerin hissettiği boşluk duygusunu yatıştırır hatta bazı durumlarda yalancı bir bağlanmaya bile neden olur. Öte yandan alkol almanın verdiği güven duygusu kişileri yeni bağlar kurabiliyormuş gibi yanlış bir inanca sürükler. Alkol bağımlılığı ile çözülmeye çalışılan bağlanma problemi genellikle daha büyük ve hasar verici bir hale gelebilir.

Alkol Bağımlılığın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Alkol birakma2 scaled

Tek seferde veya uzun vadede çok fazla içmek sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Alkolün bazı etkileri sağlığınız üzerinde küçük bir etkiye sahip olabilirken, diğerleri şiddetli veya yaşamı tehdit edici olabilir. Alkol kötüye kullanımının kısa vadeli etkileri, uzun vadeli etkiler kadar tehlikeli olabilir. Örneğin, içki içmek reaksiyon sürenizi etkileyerek yavaş reflekslere ve koordinasyona sahip olmanıza neden olabilir. Bu yüzden içki içmek ve araba kullanmak son derece tehlikelidir. Bir arabanın direksiyonuna geçmek hız ve mesafe algınızı değiştirebilir, kendinizi ve başkalarını riske atabilir. Alkol bırakma tedavileri, bağımlılığın beden üzerinde yarattığı bu hafif ya da ağır etkileri ortadan kaldırmayı hedefler.

Alkol kötüye kullanımının birkaç kısa vadeli etkisi şunlara yol açabilir:

  • Yavaş reaksiyon süresi
  • Zayıf refleksler
  • Beyin aktivitesini azaltın
  • azaltılmış inhibisyonlar
  • Bulanık görüş
  • Nefes almada zorluk
  • Huzursuzluk

Alkolizm Tedavisi Nedir?

Alkol bağımlılığı için yardım aramayı seçmek, bu tip bir bağımlılığı olan kişiler için hayati önem taşımaktadır ve bağımlı kişilerin vereceği en iyi ve en büyük kararlardan biridir. Alkol kullanım sıklığına ve alkol kötüye kullanımının şiddetine göre farklı tedavi şekilleri mevcuttur. Alkol bağımlılığından kurtulmak rehabilitasyondan sonra uzun süre devam eden bir süreçtir. Rehabilitasyon, danışmanlık, destek grupları ve diğer terapi türlerinde öğrendiğiniz teknikleri uygulamak ve uygulamak için kararlılık gerekir.

Tedavi planları tipik olarak her hasta için bireyselleştirilse de, tedavi genellikle bir yapıyı takip eder. Alkol tedavisi aşağıdakilerden oluşan 3 bölüme ayrılabilir:

Detoksifikasyon

Alkol bağımlılığından kurtulmanın ilk aşaması detoksifikasyondur. Detoksifikasyon, alkol bırakma tedavisinde, vücudun alkolden tamamen arındırılması anlamına gelmektedir. Bu aşama, ciddi, rahatsız edici yoksunluk belirtileri potansiyeli nedeniyle tıp uzmanlarının yardımıyla tamamlanmalıdır. Çoğu zaman, bireylere çekilmenin acı verici yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olacak bir ilaç verilir.

Rehabilitasyon

Alkolizm tedavisine yardımcı olan iki tür rehabilitasyon vardır: yatarak rehabilitasyon ve ayakta tedavi. Yatan hasta rehabilitasyonları, belirli bir süre, genellikle 30, 60 veya 90 gün boyunca bir tesise giriş yapılmasını gerektiren yoğun tedavi programlarıdır. Ayakta rehabilitasyon, bireylerin günlük yaşamlarına devam ederken bir iyileşme programına katılmalarını sağlar. Kişinin kendisine ve bağımlılık yoğunluğuna en uygun yöntemi bulması ve en iyi iyileşme biçimini seçmesi için tedavi seçenekleri hakkında doktoru ile konuşması ve işbirliği yapması gerekmektedir.

Bakım

İyileşme süreci rehabilitasyonun tamamlanmasıyla bitmez. Rehabilitasyon sonrasında yeniden içmeye başlamak bağımlıların karşılaştığı problemlerin başında gelmektedir. Kişi kendi iradesi ile alkolden uzak dursa bile, çevresel etkilere maruz kalabilir ya da sosyal çevresine uymak için yeniden içmeye başlayabilir. Uzun süreli ayıklık, kişisel kararlılık kadar devam eden terapi gerektirir. Bu süreçte özellikle destek grupları olmak üzere danışmanlık ve diğer iyileşme kaynakları kullanılmalıdır. Bunlar, alkol bağımlılığı ile baş etmeye çalışan kişinin ayık kalmasını ve gelecek aylar ve yıllar boyunca mutlu, sağlıklı bir yolda devam etmesini sağlayacaktır.

Alkol bağımlılığı, ayıplanacak ya da utanılacak bir problem değil, başa çıkılması gereken bir sorundur. Siz de böyle bir yaşıyorsanız ya da yakın çevrenizde alkol bağımlılığı bulunan aile üyeleriniz ve dostlarınız varsa alkol bırakma kararı vermek için destek alabilirsiniz.

Alkol bağımlılığının verdiği sahte özgüvenden ve geçici rahatlamadan kurtulmak hem bağımlı kişileri hem de onların çevresini rahatlatır. Unutulmamalıdır ki bağımlılıktan kurtulmanın verdiği özgürlük duygusu, madde bağımlılığının verdiği özgürlük duygusundan çok daha gerçek, kalıcı ve sağlıklıdır. Alkol bırakma yöntemleri için tıp hekimine başvurulmalı ve gerekli merkezlerle iletişim kurarak tedavi süreci başlatılmalıdır.

Alkol Bırakma Tedavisi İçin Bizimle İletişime Geçin

Alkol bırakma tedavisi için sizler de Be Positive ile iletişime geçebilir ve uzmanlarımızdan bilgi alarak kilo verme sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Be Positive hakkında daha fazla bilgi almak için bizleri Instagram ve Facebook‘tan takibe alabilirsiniz.

 

Call Now Button