Kronik Stresin Zaraları Nelerdir? Kronik Stres Nasıl Tedavi Edilir?

stresin zaraları

Abrahamson Metodu İle Aura Terapisi

Abrahamson Metodu ile uygulanan Aura terapisi Endişe, stres, kaygı gibi konlarda sizi destekler. 

  • Konsantrasyonunuzu arttırır
  • Odaklanmanızı sağlar
  • Stres ve kaygılarınıza karşı destek sağlar.
  • Geçmişten gelen endişelerinize iyi gelir.

İnsan yaşamının her anında karşımıza çıkan stres günlük hayatımızı olumsuz etkileyen problemler arasında yer almaktadır. Depresyon, çarpıntı, baş ağrısı gibi semptomları bulunan stres uzun bir süre görüldüğünde ise kronik bir hal alır.  Kronik stres aslına bakıldığında sizlere hem fiziksel hem de ruhsal olarak daha büyük zararlar verir. Çünkü kronik stres artık hayatınızın her dönemini stresli bir şekilde geçirmenize ve stresin zararları ile savaşmanıza neden olur.

Bu şekilde göz önünde bulundurulduğunda ise stresin zararlarının oldukça fazla olduğunu söylemek mümkündür. Kronik Stresin Zaraları Nelerdir, Kronik Stres Nasıl Tedavi Edilir? adlı bu yazımızda sizleri kronik stres ile ilgili bilgilendireceğiz. Siz de yazımızı inceleyebilir ve bu rahatsızlık hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kronik Stres Nedir?

stresin zararlari

Kronik stres insanlarının yaşamının bir bölümünde ya da yaşam boyunca maruz kaldığı travmalara bağlı olarak ortaya çıkan çaresizlik hissine, korku ve panik durumuna verilen isimdir. Psikolojik rahatsızlıklar arasında yer alan kronik stres her yaştaki insanı etkileyen bir sağlık problemidir.

Kronik stres ile karşı karşıya kalan kişiler stresin zararlarından daha fazla etkilenmektedir. Özellikle stresli bir iş, aile veya günlük hayatı olan kişilerin fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklara daha yatkın olduğu uzmanlar tarafından ispatlanmıştır.

Kronik Stresin Belirtileri

Kronik stres ile yaşayan kişiler gün içerisinde bazı rahatsızlıklara maruz kalabilmektedir. Bununla beraber kişiler stres ile savaşırken kronik stresin belirtileri ile de savaşmaktadır. Peki kronik stres nelere sebep olur, gelin hep beraber bir göz atalım.

Kronik stres nelere sebep olur diyen kişilerin ilk olarak kronik stresin belirtilerini bilmesi gerekir. Kronik stresin belirtileri şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Çarpıntı
  • Nefes darlığı
  • Eklem ağrısı
  • Uyku problemleri
  • Sindirim problemleri
  • Titreme
  • Kaygı
  • Motivasyon eksikliği
  • Gerginlik
  • Huzursuzluk
  • İsteksizlik
  • Yeme Problemi ve İştahsızlık

Kronik stresin belirtileri arasında yer alan semptomlardır. Aslına bakıldığında bu semptomların kronik stresin zararları arasında da yer aldığını söylemek mümkündür. Çünkü bir veya birden fazla semptomun bir arada göründüğü kişiler artık günlük yaşamlarına devam ederken de zorlanmaktadır. Fakat belirli tedaviler sayesinde kronik stresten kurtulmanız mümkündür.

Stresin zararları ve Beyne Etkileri

Kronik stresin zararları arasında yer alan durumlardan en çok olumsuz etkilenen organlar arasında beyin yer almaktadır. Genellikle stresli bir hayatı olan kişiler öğrenme konusunda problem yaşayabilmektedir. Bununla beraber insan hafızası da stresten olumsuz etkilenir. Betin stres sürecinde kişilerin enerjisini ve konsantrasyonunu arttırabilmek için sürekli olarak adrenalin salgılamaktadır. Adrenalin hormonu beyini hızlı bir şekilde terk ettiği için kişilerin olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmasını engellemektedir.

Stres kronikleştiği takdirde ise beyin stresi hormonunu salgılamaktadır. Steroid hormonu beyni adrenalin gibi hızlı bir şekilde terk etmediği içinde kişilerin tepkilerini kontrol edebilmelerini ve bilişsel kabiliyetini azaltmaktadır. Bununla beraber beyin hücreleri ölmeye başladığı için kronik stresin hafıza zayıflığına da yol açtığını söylemek mümkündür.

Baş Ağrısı ve Migren

kronik stres

Kronik stres insanların gündelik yaşamını olumsuz etkileyecek baş ağrısı ve migren gibi rahatsızlıkların daha kolay görülmesini sağlar. Genellikle stresli durumlarda adrenalin ve streoid hormonları salgılandığı için kişiler sıklıkla migren problemi ile baş başa kalabilirler.

Çarpıntı

Kronik stresin belirtileri arasında yer alan çarpıntı durumu stres altında kalan beynin adrenalin hormonunu fazla salgıladığı dönemlerde ortaya çıkan bir problemdir. Sürekli stres altında kalmak kişilerin çarpıntı problemi yaşamasına neden olurken ilerleyen dönemlerde kalp ve damar rahatsızlıklarıyla da savaşmasına neden olmaktadır.

Uyku Problemleri

Stresin zararları arasında yer alan uyku problemleri genellikle adrenalin hormonunun çok salgılandığı zamanlarda karşıya karşıya kalınan bir durumdur. Sürekli bir şey üzerine düşünen ve düşündüğü şeylerin olumsuz taraflarını ele alan kişiler uyku problemleri yaşar. Bu da bireylerin gün içerisinde uyku ihtiyacının artmasına ve dikkatsizlik gibi problemlerle karşı karşıya kalmasına neden olur.

Psikolojik Problemler

Stres dendiği zaman herkesin aklına ilk gelen belirtiler psikolojik problemlerdir. Çünkü stresli bir hayat yaşayan kişilerde anksiyete, obsesif kompulsif bozukluk, panik atak, sosyal fobi gibi rahatsızlıklar daha çok görülmektedir.

Kronik Stres Tedavisi Nasıl Yapılır?

kronik stres zararlari

Kronik stresin zararları hakkında sizleri bilgilendirdik. Yazımızın bu bölümünde ise sizlerin en çok yanıt aradığı sorular arasında yer alan kronik stres tedavisi nasıl yapılır sorusuna yanıtlar vereceğiz.

Kronik stres ile karşı karşıya kalan kişiler belirli yöntemler ve uygulamalar sayesinde stresten kurtulabilmektedir.

  • Psikolojik Destekler
  • Yaşam Biçiminde Değişiklikler
  • Tüketilen Besinlere Dikkat Etmek
  • Egzersiz, Meditasyon ve Yoga

Genellikle stresin zararlarından kurtulmak isteyen kişilerin başvurduğu yöntemler arasında yer alır.

Yaşam Biçiminizi Değiştirin

Stresin yaşamınızı olumsuz bir şekilde etkilediğini düşünüyorsanız ilk olarak yaşam biçiminde değişiklik yapmaya önem vermeniz gerekmektedir. Güne başlama saati, beslenme alışkanlıkları, sosyalleşme biçimleri ve uyuma saati gibi alışkanlıklarınızı ve aktivitelerinizi değiştirebilirsiniz. Böylece stresin zararlarından kolayca kurtulabilirsiniz.

Tükettiğiniz Besinlere Dikkat Edin

Gün içerisinde alkol ve kafein içerikli ürünleri tüketmek yaşadığınız kronik stres problemini artırmaktadır. Genellikle kişiler beslenme alışkanlıklarında yapacağı değişiklikler sayesinde stresin kendileri üzerindeki etkilerini azaltmaktadır. Stresli bir yaşamınız olduğunu düşünüyorsanız bu noktada içtiğiniz içeceklere ve tükettiğiniz besinlere dikkat edebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Şekersiz Beslenmenin Faydaları Nelerdir? Öne Çıkan 8 Fayda

Egzersiz, Meditasyon ve Yoga

Egzersiz, meditasyon ve yoga gibi etkinlikler hem vücudunuzun hem de zihninizin rahatlamasını sağlamaktadır. Bu nedenle stresin zararlarından kurtulmak isteyen kişiler yaşam biçimleri içerisine sporu, meditasyonu ve yogayı ekleyebilirler.

İlginizi Çekebilir: Stresten Arınmak için 6 Online Terapi Uygulaması

Danışmanlık Alın

Kronik stres ile kendi kendinize baş edebileceğiniz ne kadar yöntem bulunsa da tamamen bu problemden kurtulmak için bir uzmana başvurmanız sürecin daha kolay yürümesini sağlayacaktır. Bu nedenle stresin zararlarından kurtulmak istiyorsanız bu yönde hizmet veren kliniklerden ve psikologlardan randevu alabilir ve uzman desteği sayesinde kronik stres probleminizi daha kolay bir şekilde çözebilirsiniz.

Hızlı Stres Terapisi: 0 212 706 17 10

Uzmanlar ile görüşmek istiyorsanız sizler de Be Positive Abrahamson Metodu ile iletişime geçebilir ve uzmanlarımızdan bilgi alarak seans sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Be Positive hakkında daha fazla bilgi almak için bizleri Instagram ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz.

Call Now Button