Ketojenik Diyet Nedir? Amacı, Faydaları ve Ne Yenir?

Ketojenik diyet nedir? Amacı ve Faydaları Nelerdir?

Ketojenik diyet, son yıllarda popüler olan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir beslenme planıdır. Bu diyet, vücudun ketozis adı verilen bir metabolik duruma girmesine neden olur, yani vücut enerji için yağ yakmaya başlar. Bu da kilo kaybına yardımcı olabilir. Ayrıca diyabet, epilepsi ve bazı kanser türleri gibi çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için de kullanılabilir. Bu yazıda, ketojenik diyetin nasıl çalıştığı, ne yediğiniz ve ne yiyemediğiniz, avantajları ve dezavantajları gibi konuları ele alacağız.

Diyet gibi zor uygulamalar yerine “Abrahamson Metodu” denenebilir. Diyet yapmadan yaşam tarzınızı değiştirecek ve kilo vermenizi sağlayacak bir metot olan Abrahamson Metodu 15dk gibi kısa seanslar ile uygulanır.

Diyet Yapmadan Kilo Ver »

Sağlıklı kilo vermek için pek çok farklı beslenme yöntemi ortaya çıkmıştır. Bunlardan biri de keto diyeti olarak bilinen ketojenik diyettir. Keto diyeti, vücudu bir yağ makinesine dönüştüren düşük karbonhidratlı diyetlerin genel adıdır. Ketojenik diyetler, öncelikle tıbbi çalışmalar sonucunda epilepsi başta olmak üzere kanser, diyabet ve alzaymır gibi hastalıkların tedavisinde yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir.

Ketojenik diyetin amacı nedir?

Ketojenik diyet, temelinde vücudun dışarıdan karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltarak ketoz adı verilen bir metabolik bir duruma sokarak, yağ yakımının en yüksek oranda gerçekleşmesini sağlamaktır. Bu süreç dahilinde yağ karaciğerde ketonlara dönüştürülür ve bunlar enerji sağlamak üzere kullanılır.

Ketojenik diyetler hem kan şekeri değerlerinde hem de insülin seviyelerinde büyük bir düşmeye sebebiyet verebilir. Bu nedenle uzun süre devam ettirilmesi mümkün olmayan ve uygulanması oldukça zor olan bir diyet şeklidir.

Ketojenik diyette ne yenir?

  • Et çeşitleri: Tavuk, hindi, sığır eti, domuz eti, kuzu eti gibi yüksek protein içeren etler idealdir.
  • Deniz ürünleri: Ton balığı, somon, uskumru, istiridye, karides, midye gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin deniz ürünleri tüketebilirsiniz.
  • Yumurta: Yumurtalar yüksek protein içerir ve bu diyet için mükemmel bir besindir.
  • Yüksek yağlı süt ürünleri: Peynir, tereyağı, krema, tam yağlı yoğurt gibi yüksek yağlı süt ürünleri tüketim için uygundur.
  • Yağlı tohumlar: Ceviz, badem, çam fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, chia tohumu, keten tohumu gibi yağlı tohumlar idealdir.
  • Yağlar: Zeytinyağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı, tereyağı, ghee (saf tereyağı), sığır yağı, domuz yağı gibi sağlıklı yağlar keto diyet için kullanılabilir.
  • Sebzeler: Brokoli, lahana, ıspanak, karnabahar, kereviz, avokado gibi düşük karbonhidratlı sebzeler ketojenik diyet için idealdir.

Bu diyeti yaparken, işlenmiş gıdalar, şekerli içecekler, tahıllar, meyveler, baklagiller ve nişastalı sebzeler gibi yüksek karbonhidratlı yiyecekleri tüketmekten kaçınmak önemlidir. Ayrıca, yeterli miktarda su içmek ve elektrolitleri (sodyum, potasyum, magnezyum) takviye etmek de önemlidir.

Keto diyet ile karbonhidratı azaltmak

Ketojenik diyetinde vücudunuzun enerji kaynakları %10’un altında karbonhidrat, %15-25 arası protein ve %70 yağ olacak şekilde ayarlanır. Bu sıralamaya göre şekerli yiyecekler, patates, ekmek, pirinç ve makarna gibi nişastalı yiyeceklerden tamamen uzak durmak gerekmektedir. Ketojenik diyetlerde düşük karbonhidratlı beslenmek diyetin temelini oluşturur. Beslenme şekliniz karbonhidrat ya da proteinden değil yağdan zengin olmalıdır.

Faydaları nelerdir?

Keto diyeti ile düşük karbonhidratlı beslenme sayesinde kan basıncı normalleşecek ve vücutta sivilcelerin azalması gibi gözle görülür faydaları olacaktır. Vücudu bir yağ yakma makinesine çevirdiği için hızla fazla kilolardan arınacak ve daha fit bir görünüme kavuşmak mümkün olacaktır. Aynı zamanda pek çok kadının yaşadığı Polikistik over sendromuna iyi geldiği, tansiyonu dengelediği, mide iltihabını azalttığı ve migren ataklarını azaltması gibi kronik rahatsızlıklara fayda sağlar.

Ketojenik diyetin faydaları nelerdir?

  1. Yağ Yakımını Arttırır: Ketojenik diyet, vücudun yağ yakmasına yardımcı olabilir. Bu, karbonhidratların yerine vücudun yağları yakarak enerji sağlamasından kaynaklanır.
  2. İnsülin Duyarlılığını İyileştirir: Ketojenik diyet, insülin duyarlılığını arttırabilir. Bu, kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesine yardımcı olabilir ve diyabet gibi bazı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
  3. Beyin Fonksiyonunu Geliştirir: Ketojenik diyet, beyin fonksiyonunu arttırabilir. Bu, özellikle epilepsi gibi bazı nörolojik bozuklukları olan kişilerde etkilidir.
  4. Kan Şekeri Seviyelerini Dengeleyebilir: Ketojenik diyet, kan şekeri seviyelerini düzenleyebilir. Bu, insülin direnci olan kişilerde özellikle faydalı olabilir.
  5. Kalp Sağlığını İyileştirir: Ketojenik diyet, kardiyovasküler sağlığı iyileştirebilir. Bu, trigliserid seviyelerini azaltabilir, HDL (“iyi” kolesterol) seviyelerini artırabilir ve kan basıncını düşürebilir.

Bu diyet alzaymır, kanser, diyabet, epilepsi ve parkinson gibi yaygın ve tedavisi zor hastalıkların tedavisinde kullanılarak fayda sağladığı bilimsel olarak kanıtlanmış bir beslenme şeklidir.

Abrahamson Metodu: şeker bağımlılığından tek seansta kurtul

Ketojenik diyetin sizden beklediği en önemli şey yediklerinize dikkat etmektir. Peki karbonhidratsız beslenmeyi bir türlü başaramıyor, şekeri hayatınızdan çıkaramıyorsanız? Abrahamson metodu kişinin yeme bozukluklarını düzeltmeyi amaçlayan bir terapi yöntemidir.

Uzmanlar tarafından 15 dakika ile 1,5 saat arasında süren bir seans sonrasında kişinin aşırı yemek yeme dürtüsünü, şeker ve karbonhidratlı besinlere olan bağımlılığını tamamen ortadan kaldırmayı sağlar.

Bepositive’de çalışan uzman ekibimiz sayesinde beslenme danışmanlığı alarak kilo vermeniz için gereken desteği bulabilirsiniz. Yeme bozukluğuna şifa olacak Abrahamson metodu ile beslenmenizi düzelterek hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Abrahamson Metodu ile Kilo Ver »

Photo by Jane Doan: www.pexels.com/photo/slice-of-eggs-on-cakes-793785

Call Now Button