Glutenin Zararları Nelerdir?

Glutenin Zararları

Buğday, yulaf, arpa ve çavdar gibi tahıl ürünlerinde bulunan glüten bir protein grubudur. Tahıl ve tahıl ürünlerinden üretilen gıdaların neredeyse büyük bölümünde glüten bulunur. Her gün tükettiğimiz bu proteinin sağlığa yararları kadar sağlığa zararları da bulunur. Glutenin zararları özellikle belirli hastalıklarda daha çok ortaya çıkmaktadır.

Bağırsak hastalıklarından Diyabete ve triod rahatsızlıklarına kadar olan her rahatsızlığın kaynakları arasında glüten de yer almaktadır.  Glutenin Zararları Nelerdir adlı bu yazımızda tahıl ürünlerinden aldığımız bir protein olan glütenin neden olduğu rahatsızlıklar hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Siz de bu yazımızı okuyabilir ve glütenin neden olduğu hastalıklar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Çölyak Hastalığı

Glutenin zararları dendiğinde herkesin aklına ilk gelen hastalık çölyak hastalığıdır. Genetik yatkınlık sebebi ile görülen bir bağırsak hastalığı olan çölyak glüten duyarlılığından kaynaklanmaktadır.

Şekeri Bırak! Sağlıklı Kilo Vermek için Ara!

Çölyak hastalığında glüten tüketildiğinde besinlerin bağırsaklarda emilimi engellenmektedir. Bu da zamanla vücudumuzda bulunan diğer organların fonksiyonlarında bozulmanın görülmesine neden olmaktadır. Çölyak hastalığı ile karşı karşıya kalan kişilerin yapması gereken en önemli şey gluten ve gluten içeren ürünleri hayatlarından çıkarmak olmalıdır.

Gluten İntoleransı

Glutenin Zararları
Glutenin Zararları

Glutenin neden olduğu hastalıklardan bir diğeri de glüten intoleransıdır. Gluten intoleransı, glütenin tolere edilmediği durumlarda ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon türüdür. Çölyak hastalığıyla benzer bir rahatsızlık olsa da aslına bakıldığın gluten töleransı çölyağa nazaran daha az ciddiyet kapsamaktadır çünkü gluten töleransında bireylerin bağırsakları zarar görmemektedir.

Gluten töleransı belirli testler ile tespit edilebilen bir rahatsızlık türü değildir genellikle belirli belirtilerden sonra bu alerjinin olduğu düşünülebilmektedir. Kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı, ishal, karın ağrısı, halsizlik ve baş ağrısı gibi problemler ile karşı karşıya kalan kişilerin bir uzman hekime danışması ve gluten intoleransı olup olmadığına yönelik muayene olması gerekmektedir.

Detmatitis Herpetiformis

Glutenin zararları arasında Detmatitis Herpetiformis rahatsızlığı da bulunmaktadır. Detmatitis Herpetiformis, gluten hassasiyeti olan bireylerin cildinde sulu ve kaşıntılı bir deri döküntüsü olarak kendini gösteren bir hastalıktır.

Detmatitis Herpetiformis, genellikle genç yaşlarda başlayan bir rahatsızlıktır ve tedavi edilmediği takdirde bağırsaklarda lezyon görülmesine neden olmaktadır.

Gluten İçeren Besinler Nelerdir?

Glutenin Zararları
Glutenin Zararları

Glutenin zararlarından korunmak ve sağlığının olumsuz bir şekilde etkilenmesini engellemek isteyen kişilerin belirli besinlerden uzak durması gerekir. Bunlar içeriğinde gluten olan besinlerdir. Buğday, çavdar ve arpa gibi ürünler genel olarak gluten içeren besinler olsa da bunların yanı sıra gluten bakımından yoğun olan farklı besinler de bulunmaktadır.

  • Ekmek
  • Çorba
  • Şekerler
  • Kuru Gıdalar
  • Patates
  • Gıda Boyaları
  • İşlenmiş Etler
  • Cips
  • Bulyon
  • İrmik
  • Maltlar
  • Tatlandırıcılar

Şekeri Bırak! Sağlıklı Kilo Vermek için Ara!

Gluten içeren besinler olarak bilinmektedir. Glutenden kaynaklı bir rahatsızlığı bulunan kişilerin bu besinleri tüketmekten kaçınması gerekir. Böylece bireyler glütenin zararlarından korunabilir.

Glutenin Faydaları Nelerdir?

Glutenin zararları hakkında sizleri bilgilendirdik. Vücut için zararlı yanları olsa da aslına bakıldığında glutenin faydaları da oldukça büyüktür. Glutenin insan vücuduna olan faydaları şunlardır.

  • Tahıl tüketimi diyabet ve felç hastalığı riskini azaltır.
  • Gluten insanların bağırsaklarında bulunan iyi bakterileri besler.
  • Gluten bakteriler için bir probiyotik görevi görür.
  • Bağırsak hastalıklarının engellenmesinde yardımcıdır.

Glutenin insanlar için faydaları bunlardır. Fakat çölyak, gluten intoleransı gibi rahatsızlıklar ile karşı karşıya kalan kişilerin gluten tüketiminden kaçınması gerekmektedir. Aksi takdirde bireyler sağlıklarını kaybedecektir.

Bu nedenle glütene bağlı hastalıklar ile karşı karşıya kalan kişilerin yukarıda yer verdiğimiz gluten içeren besinleri tüketmekten kaçınması gerekir. Böylece sağlığınızı tehdit eden bu ürünleri tüketmeyerek sizler de sağlıklı bir yaşam geçirebilirsiniz.

3 Seansta Garantili Zayıflama: 0 212 706 17 10

Uzmanlar ile görüşmek istiyorsanız sizler de Be Positive ile iletişime geçebilir ve uzmanlarımızdan bilgi alarak seans sürecinizi hızlandırabilirsiniz. Be Positive hakkında daha fazla bilgi almak için bizleri Instagram ve Facebook‘tan takip edebilirsiniz.

Call Now Button