Glutensiz Beslenme Yolları

Glutensiz beslenme yönteminde; buğday, arpa, yulaf ve çavdar bulunmaz. Özellikle çölyaklılar glutensiz gıda yemelidir, bağışıklık sisteminin gluteni sindirip ememesi sonucu ince bağırsaklar zarar görerek emilim işlemini yerine getiremez ve glutensiz beslenme şart olur. Türkiye’deki durum; 100 kişiden biri gluten tüketimine bağlı çölyak hastalığından ötürü glutensiz beslenmek zorunda. Ancak Gluten hassasiyeti çok daha büyük tehlikeler yaratıyor. Ülkemizde Gluten hassasiyeti olan insan sayısının nüfusun %50 üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Yorgunluk, yemek sonrası şişkinlik hissi, halsizlik, sabahları zor uyanma, İshal yada kabızlık, şiddetli karın ağrısı, yorgunluk ya da hiperaktivite bozukluğu şikayetleri olan kişiler gluten tüketimlerini de gözlemelemelidirler. Ve 2. tip şeker hastalığı olmak üzere bir çok hastalığın nedeni olarak gösterilmektedir.

Glutenli ürünler bağımlılık yaratmaktadır.

villus      villus2
Kişi, villuslar olmadan ne kadar yerse yesin beslenemez!

Çölyak Nasıl Bir Hastalık?

Çölyak, otoümmin bir hastalık… İnce bağırsağın gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, glutensiz beslenmedir. Ancak genetik yatkınlığı olanlar; glutensiz beslendiklerinde villüsler tahrip olmuyor, emilim görevini yerine getiriyor.

Gluten hassasiyeti bir çok hastalığa neden olmakta ve enerjimizi tüketerek kilo almamıza neden olmaktadır.

Ancak Gluten bağımlılık yaratan bir madde olduğundan, Gluten tüketimini durdurmak hiç kolay olmamaktadır.

 

 

Vücuttaki Fonksiyonu Nedir?

Çölyaklılar glutensiz diyet yapmaya başladıkları zaman kullandıkları rafine gıdalar, B grubu vitaminler, demir ve diyet lifi açısından daha fakir olabiliyor. Glutensiz besinlerin verdiği fiziksel yararı ikiye katlayan bir durumda “gluten duyarlılığı” olan bir insanın psiklolojik yapısıdır. Yani kişi, tükettiği gıdadaki glutenin kendisine zarar vereceğine inandığında göstereceği reaksiyon şiddetlenmekte ve glutensiz beslenmektedir.

Gluten intoleransının kötü seyretmesine neden olan diğer bir etken de çevresel faktörler: gluten, en temel besin maddelerinin içinde yer alan bir protein türü fakat maalesef durumun çoğu kişi bilincinde değil. Market raflarında “Glutensiz” başlığı taşıyan ürünleri ne yazık ki, “Diyabet” ürünleri kadar yaygın göremiyoruz.

 

Tel: 0212 9319323