glutensiz-beslenme

Glutensiz Besin Önerileri

Gluten kavramı, protein grubu olarak genellikle buğdayların içinde bulunan bir besin maddesi olarak tanımlanır. Genel olarak son dönemlerde besin değerleri açısından ve yararlı mı zararlı mı soruları açısından tartışılan önemli beslenme konuları arasında yer alsa da Glutensiz besinler son zamanlarda sindirim sağlığı ve sağlıklı beslenme açısından oldukça revaçta dır. Buna rağmen uzmanlar günümüzde glutenin zararlı olup olmadığı ile ilgili fikir ayrılıklarına sahipler. Ancak özellikle 1943’te başlayan “ıslah” çalışmalarından sonra, buğday genine yabancı genler transfer edilerek transgenik buğday yaratılmıştır. Artık laboratuar ortamında geliştirilmiş, DNA’sı tamamen değiştirilmiş başka bir besin türü ortaya çıkmıştır. İnsanlar bu yeni türü sindirememekte , çölyak olmasalar dahi şuanda toplumun büyük bir kısmı Gluten hassasiyeti ile karşı karşıyadır. Daha çok diyet listesi yazan beslenme uzmanları tarafından gluten tüketimi sonrası kabızlık, şişkinlik, gaz ve kilo problemi yaşayanların tüketmemesi gerektiği görüşü hakim olmaktadır.

glutensiz-besinler

 

Özellikle çölyak hastalarının gluten ile sınavı oldukça zordur. Çünkü çölyak hastalığı, glutene karşı vücudun reaksiyon vermesinden kaynaklanır. Bu nedenle bu hastalığa sahip olan bireyler için içinde gluten bulunmayan yiyeceklerden oluşan bir yemek listesi önerilmektedir ve dikkat edilmesi gereken ciddiyet isteyen bir kurallar bütününe sahiptir. Çölyak hastalarının gluten tüketmesi tüm sindirim sistemlerinin alt üst olması, gluten hassasiyeti olanların tüketmesi isi bağışıklık sistemi üzerinde harabiyet yaratmaktadır. Glutensiz diyet listeleri ile çölyak hastalarına ya da diyet yapan kilo vermek isteyen insanlara destek sağlanmaktadır.

Glutensiz Besinler

glutensiz-diyet-listeleri

  • Doğal nohut, mercimek, fasulye, kinoa, chia
  • Baharatlar, biber, zerdeçal
  • Kümes hayvanları
  • Kırmızı et türleri
  • Deniz ürünleri özellikle balık türleri
  • Bezelye unu
  • Nohut, fasulye unu
  • Badem unu
  • Hindistan cevizi unu
  • Patates
  • Pirinç
  • Badem, ceviz, antep fıstığı, fındık, yer fıstığı
  • Doğal yeşillikler
  • Sebzeler
  • Genel olarak meyvelerin hemen hepsi glutensiz yiyecekler arasında sayılan besinlerdir.

Glutensiz Yiyecek Tüketmesi Gerekenler:

glutensiz-yemekler

  • Çölyak hastalarına mutlaka glutensiz yemekler önerilmektedir.
  • Sürekli olarak kendisini halsiz hisseden insanların gluten tüketmesi önerilmemektedir.
  • Kas ve eklem ağrıları bulunan hastalara glutensiz yiyecekler önerilir.
  • Demir eksikliği sorunu yaşayan kişiler için gluten kullanılmamalıdır.
  • Baş ağrısı yaşayan özellikle de migren hastalığı bulunan kişiler için gluten önerilmemektedir.
  • Devamlı olarak ellerinde ya da ayaklarında karıncalanma hissi yaşayanların gluten kullanımına dikkat etmesi gerekmektedir.
  • Dengesiz olarak kilo alıp veren kişiler için diyet listelerinde glutenden uzak durulmaktadır.